Ohje: Huivihattu sytomyssynä

Sytomyssy on päähine, jolla sytostaattihoidossa hiuksensa menettänyt syöpäpotilas voi suojata arkaa ja palelevaa päänahkaa. Useimmat sytomyssyt ovat pipoja tai muita hattuja, mutta myös huiveja toivotaan.

Tiina Huhtaniemi Designsin Huivihattuohje on lähes täydellinen ratkaisu ongelmaan, se yhdistää pipon ja huivin parhaat puolet, pysyy solmimatta hyvin päässä ja antaa silti päänahan hengittää. Alkuperäinen ohje on kuitenkin lapsen kokoa ja ajateltu hiusten päällä pidettäväksi, joten sitä on nyt tullut vähän tuunattua sytomyssykäyttöön. Vaikka huivihatussa on vähän enemmän tekemistä kuin peruspipossa ja lankaakin menee enemmän, se on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen neuloa eli sopii hyvin ns. oheistekemiseksi tai matkatyöksi.
Huom! Tälle sivulle on kirjattu vain omalle käsialalleni sopivia muokkauksia ja täydennyksiä alkuperäiseen ohjeeseen, muista ladata myös alkuperäinen ohje. Ja kunnia sinne, minne kunnia kuuluu eli on todella hienoa, että joku keksinyt jotain näin upeaa ja vielä jakaa sitä netissä vapaasti, kiitos!

Aikuisten huivihattuja Novita Cotton Luxus-langasta.

Aikuisen huivihattu, sytomyssyversio

Puikot: 3,5 mm. Teen itse mieluiten 80-senttisillä pyöröpuikoilla, mutta lyhyemmillä pyöröillä tai pitkillä puikoillakin pärjää.

Lanka: 70-90 grammaa ns. neulepuuvillaa tiheys noin 30-32 krs ja 22-24 silmukkaa/10 cm
Esimerkiksi Novita Tennessee (2 kerää à 50 g), Novita Cotton Luxus (2 kerää à 50 g) ja Katia Samba (1 kerä à 100 g) toimivat hyvin. Anchor MagicLineä oli 100 grammassa 140 metriä ja sen kanssa teki tiukkaa, piti vähän soveltaa, että sain langan riittämään.

Pantaosa: Luo 85 silmukkaa. Neulo panta alkuperäistä ohjetta korkeammaksi niin, että harjanteita on 16 (32-33 kerrosta) ennen huiviosan aloittamista. Oikealla ja nurjalla puolella ei oikeastaan ole mitään väliä ennen kuin huiviosa on aloitetttu, siihen asti neulotaan ainaoikeaa.

Huiviosa: Huivi tehdään ns. lyhennetyin kerroksin eli sen kasvattaminen alkaa pannan keskimmäisestä 5 silmukasta ja ensimmäisenä neulottu kerros on huivin oikealla puolella.

  1. Neulo ensin 40 s oikein.
  2. Sitten aloitetaan huiviosa: 1 oikein, langankierto, 1 oikein, langankierto (laita puikolle neulemerkki langankierron jälkeen), 1 oikein (=keskisilmukka), langankierto, 1 oikein, langankierto, 1 oikein. Nyt olet neulonut 5 silmukkaa ja tehnyt niiden väliin 4 langankiertoa. Vasemmalla puikolla pitäisi olla jäljellä 40 silmukkaa. Päätä huiviosan ensimmäinen kerros neulomalla seuraavilla 2 silmukalla vasemmalle kaartuva kavennus (ylivetokavennus tai ‘ssk’ eli slip, slip, knit).
  3. Käännä työ (nyt vasemmalla puikolla 38 silmukkaa). Nosta äsken kavennettu silmukka nurin neulomatta, sen jälkeen neulo huiviosan silmukat ja langankierrot oikein (= 9 silmukkaa). Kerroksen päätteeksi neulo 2 s nurin yhteen eli huivin oikealta puolelta katsottuna kavennus kaartuu oikealle. Oikealle puikolle jää 38 silmukkaa.
  4. Käännä työ, nosta kavennetty silmukka oikein neulomatta, neulo 1 o,  lk, 3 o, lk (tähän neulemerkki), 1 o, lk, 3 o, lk, 1 o ja vasemmalle kaartuva kavennus. “Paluukerroksella” nosta1. s nurin neulomatta, neulo loput silmukat oikein ja huiviosan lopussa neulo 2 s nurin yhteen.
    Huom! Kavennukset eivät siis tule heti langankiertojen perään vaan langankierron ja kavennuksen välissä on 1 oikein neulottava silmukka.
  5. Jatka samaan malliin eli oikealla puolella tehdään langankierrot ja nurjalla neulotaan kaikki oikein ilman lisäyksiä (paitsi sitten ihan lopussa kaksi nurin yhteen).

Päättely: Kun pantaosasta on jäljellä enää 6-8 silmukkaa, on aika päätellä työ. Aloitan päättelyn työn oikealta puolelta, jolloin neulon kaikki silmukat oikein, ilman langankiertoja tai kavennuksia, aivan pantaosan päätyyn asti. Paluukerroksella eli nurjalla päättelen huivin päästä päähän tavallisella ylivetopäättelyllä, mutta niin, että neulon kaikki silmukat nurin (enkä oikein, niin kuin tässä huivissa muuten neulotaan nurjallakin). Näin päättelystä syntyvä ketjusilmukoita muistuttava reunus tulee huivin päällipuolelle, mikä miellyttää minun silmääni enemmän.
Huom! Jätä päättelyn jälkeen 20-30 cm lankaa, niin voit ommella sillä pantaosan päät yhteen.

Valmis huivihattu ennen ompelua, oikealta puolelta kuvattuna. Lankana itseraidoittuva Katia Samba. (Napsauta kuvaa nähdäksesi sen isompana.)

Taas yksi huivihattu valmiina sytomyssykeräykseen vietäväksi.

Ompelen pantaosan päät vastakkain neuleen oikealta puolelta käsin, jotta pannan sisälle jäävä sauma olisi mahdollisimman sileä ja painamaton. Se ei niin haittaa, jos sauma vähän pullottaa ulkopuolelle, se jää kuitenkin huivin kärjen alle piiloon.

4 Comments

  1. Aloin pitkästä aikaa tekemään huivihattua tällä ohjeella. Ihmettelin aikani, että miten en saa silmukoita täsmäämään ja huomasinkin ohjeessa pienen virheen . 4. kohdan alussa pitäsi lukea: Käännä työ. NOSTA KAVENNETTU SILMUKKA OIKEIN NEULOMATTA . Neulo 1 o jne.
    Muutin blogini vuosi sitten Bloggeriin ja yllämainittu Hyviä sytomyssymalleja sivu, mistä muutti mukana osoitteeseen: http://seijasisko.blogspot.fi/2012/04/novita-7-veljesta-tummansininen-haussa.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *