Lautanauhamallejani

Huom! Tällä sivulla ei kerrota, miten lautanauhaa tehdään, vaan mallien käyttäjän oletetaan tietävän jo, miten niitä luetaan. Jos olet vasta aloittelemassa lautanauhan kutomista, suosittelen lämpimästi Maikki Kariston kirjaa Lautanauhat (ISBN 978-951-31-5594-0).

Pujotettu lautanauha

Pujotettu lautanauha on sitä peruslautanauhaa, jossa kuvio suunnitellaan ennen loimen tekemistä. Innostun aina satunnaisesti näiden suunnittelusta, yksi vanha settini kolmivärisiä pujotettuja nauhoja löytyy Ihan Itsestä.

Huom! Käytän ruutumallissa samaa merkintätapaa kuin Maikki Karisto eli vinoviivat kuvion alla osoittavat laudan suunnan lankoja pujotettaessa,  lankojen siis oletetaan kulkevan suoraan ja laudat ovat vinottain(niin kuin ne asettuvat valmiissakin loimessa). Mikäli olet epävarma pujotuksesta, ota mieluummin mallia simulaatiopiirroksesta (tai valokuvasta, tosin vasemman reunan täyskeltainen rivi on näköjään pujotettu nauhassa väärinpäin…).

Drachenwaldin kuuset

Demonauhakääröstä tipahti eräänä päivänä tällainen nauhanpätkä, joka on peräisin suunnilleen viidennestä ikinä tekemästäni lautanauhasta. Loppu nauha meni eteenpäin lahjaksi annettavaksi ja lienee jo kulutettukin, silloin taisi olla vuosi 2004…

Inspiraationi hain Drachenwaldin kuningaskunnan vaakunasta, jossa on keltaisella pohjalla punainen kuusimetsä ja sen päällä musta lohikäärme. Kuuset sattuivat sopimaan hyvin pujotetun lautanauhan vinoviivapintaan ja kun oikein tiivisti, niin sai normaalit nelireikäiset laudat riittämään eli kuviosta nelirivisen.

Tässä lautanauhassa on 14-nelireikäistä lautanauhalautaa. Lankoja tarvitaan 8 mustaa, 24 keltaista ja 24 punaista (tarkistuslaskenta: 8 + 24 + 24 = 56 = 14 lautaa * 4 reikää eli laskelma täsmää). Minun mallinauhani on kudottu jostain mistälie neulelangasta ja valmiin nauhan leveys on  noin 2,5 cm, veikkaisin Ohut-Pirkasta tehtynä tulevan 1,5-2 cm leveää nauhaa.

 

 

Kuusilautanauha, ruutumalli

Kuusilautanauhan "simulaatiomalli"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *