Haarukkanyöri

Nyörihaarukka, jonka varren ympärillä valmista nyöriä.

Haarukkanyöri on tukevaa nelikulmaista nyöriä, jota tehdään yksinkertaisen kaksipiikkisen työvälineen, nyörihaarukan, avulla Rakenteellisesti haarukkanyöri on kahden silmukan neuletuppilo (i-cord) eli perusnyöri on yhdellä yhtenäisellä langalla tehtävä silmukoitu nyöri. Haarukkanyöri täytyy päätellä hyvin, ettei tule “silmäpakoa”, mutta muuten se on lujaa ja vedonkestävää nyöriä, joka sopii esimerkiksi puvun nyöritykseen tai vaikka riipuksiin.

Perustekniikalla tehty nyöri on läheltä tarkasteltuna aivan nelikulmaista,  mutta langan pujotusta muuttamalla saa myös litteää. Haarukkanyöriä voi tehdä myös kaksivärisenä käyttämällä kahta eri lankaa, mutta tämä on aika paljon hitaampaa kuin perustekniikka (oikotie onneen on käyttää pätkävärjättyä lankaa, josta näyte postauksessa Väriä haarukkanyöriin). Olen myös kokeillut helmien käyttämistä nyörissä, helmet pujotetaan kerältä juoksevaan lankaan ennen aloittamista ja nostetaan sitten lankaa pitkin haluttuun kohtaan nyörissä (aiheesta lisää blogipostauksessa Helmiä haarukalla). 

Nyörihaarukoita on monen mallisia, on isoja ja pieniä, varrellisia ja varrettomia ja kaikkea siltä väliltä. Useimmat nyörihaarukat ovat puisia, mutta niitä tehdään myös luusta ja muovista. Yleisesti ottaen haarukan mallilla ei ole merkitystä lopputuloksen kannalta, ennemminkin työvälineen valintaan vaikuttavat käyttäjän käden koko ja näppäryys, käytetty tekniikka ja halutun nyörin paksuus.

Haarukkanyöritekniikka on jossain määrin tunnetumpi englanninkielisessä maailmassa, jossa nyörihaarukka tunnetaan nimellä lucet tai chain fork, “ketjuhaarukka”. Ruotsiksi käytetään yleisimmin termiä påtgaffel, “punontahaarukka”,  mutta myös nimitys snörgaffel on ollut käytössä. Nyörihaarukka on joskus ollut käytössä Suomessakin, koska tekniikka kuvataan hyvin, hyvin lyhyesti Viivi Merisalon Nauhoja -kirjassa ja koska museoissa on jonkin verran nyörihaarukoita. Markkinoilla olen myös satunnaisesti törmännyt vanhempiin naisiin, jotka ovat oppineet tekniikan nuorina esimerkiksi talouskoulussa tai perineet nyörihaarukan joltain tädiltä tai isoäidiltä.

 Onko sinulla laatikon pohjalla vanha nyörihaarukka, jota et käytä? Myy tai lahjoita tai lainaa se haarukkakokoelmaani! Kaikki haarukkani ovat uustuotantoa, olisi hienoa saada näytettäväksi myös muutama vanhempi yksilö. Lupaan pitää työvälineestäsi hyvää huolta ja pitää sen mukana kaikki toimittamasi taustatiedot. Jos annat luvan, mielelläni myös kokeilen haarukan toimivuutta käytössä! Yhteystietoni löytyvät esittelysivun lopusta, tai sitten voit tuoda haarukan näytille ja valokuvattavaksi johonkin tapahtumaan, missä esittelen haarukkanyörin tekemistä, voin sitten myös näyttää ja opettaa kädestä pitäen, miten nyörihaarukka toimii.