Esittely

Tämä käsityösivusto kertoo erilaisista lankatekniikoista, erityisesti nyöreistä ja nauhoista, mutta myös kirjonnasta, langan värjäämisestä, käsityön opettamisesta ja tekstiilien historiasta – eli kaikesta sellaisesta, mikä kiinnostaa minua itseäni ja minkä opettamisesta pidän.

lucet.fi

Nyörihaarukka keskeneräisine nyöreineen

Englanninkielinen termi lucet tarkoittaa nyörihaarukkaa, yksinkertaista kaksipiikkistä työvälinettä, jonka avulla saa nopeasti tehtyä tukevaa nelikulmaista nyöriä esimerkiksi kengännauhoiksi tai keskiaikapuvun nyörittämiseen. Nyörihaarukka on tunnettu Suomessa joskus 1800- ja 1900-luvulla, koska se mainitaan Viivi Merisalon Nauhoja-kirjassa ja koska nyörihaarukoita löytyy museokokoelmista, mutta se on nyttemmin täällä lähes tuntematon.

Tämä sivusto syntyikin tarpeestani tehdä tekniikkaa tunnetuksi ja samalla tarjota suomalainen hankintakanava nyörihaarukoille ja aihetta käsitteleville kirjoille, siitä verkkotunnukseni lucet.fi.

Projekti oli hautumassa useamman vuoden ja kun sinä aikana kävin mm. Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoilla esittelemässä haarukkanyöritekniikkaa ja muita nauhatekniikoita, huomasin osaavani ja tietäväni kaikenlaista muutakin vähän epätavallista ja erikoista. Näin ollen ennusteessa on myös pieniä “harharetkiä” muun muassa lautanauhan, mustakirjonnan ja tekstiiliteollisuuden historian parissa.

Kirjoittaja

Olen nelikymppinen syntyperäinen pääkaupunkiseutulainen. Käsitöiden lisäksi harrastan historian uudelleenelävöittämistä ja renessanssitanssia. Leipäni ansaitsen asiantuntijatehtävissä suomalaisessa teknologiateollisuuden pk-yrityksessä, joskin minulla on myös pikkuruinen toiminimi käsityövälineiden ja -kirjojen myyntiä varten.

Kiinnostuksen käden taitoihin olen ilmeisesti saanut verenperintönä, koska erilaiset tarkkuutta vaativat käden taidot pikkiriikkisten mikropiirien kolvaamisesta ison rekipeiton kirjomiseen näyttävät kulkevan molempien vanhempieni suvussa. Itse olin lapsena aika kömpelö ja myös huolimaton, varsinkin jos motivaatio oli puutteellinen – muutamat tallella olevat varhaisteininä tekemäni palmikkonäytteet ja virkkuutyöt kuitenkin kertovat, että sitkeydellä ja ajan kanssa jälki oli silloinkin hyvää.

Mitään muodollista koulutusta minulla ei ole sen enempää käsitöihin kuin opettamiseenkaan. Opiskellessani yliopistossa pohjoismaisia kieliä ja historiaa  sain hyvän pohjan tutkimustyön tekemiseen ja vuosien varrella olen kerännyt kohtuullisen laajan käsityöalan kirjaston, josta saan taustatietoja ja inspiraatiota tekemiselle.

Mitä taas opetukseen tulee, molemmat vanhempani ovat hyviä selittämään asioita, eli siis opettamaan, ja heidän esimerkkiään seuraten olen sitten kartuttanut opetuskokemusta tietokoneiden käsittelyn, käden taitojen ja jopa renessanssitanssin parissa.  Tällä sivustolla haluan kertoa myös kädentaitojen opettamiseen liittyvistä oivalluksista ja havainnoista ja pienistä kikoista, jotka mielestäni auttavat minua opettamaan paremmin.

Keikkaillen

Haarukkanyöriä Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoilla 2011. Kuvan otti Timo Peedu.

Aikataulun salliessa tulen mielelläni kertomaan rakkaista harrastuksistani ja myös opetan näitä taitoja käytännössä.  Minusta on hauska käydä erilaisissa “entisajan tapahtumissa” esittelemässä näitä tekniikoita, koska epämuodollisessa toriympäristössä syntyvät keskustelut ovat usein hyvin antoisia ja on aina hienoa tavata kädentaidoista kiinnostuneita ihmisiä. En myöskään pistä pahakseni pientä kieliharjoittelua eli opetan suomen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi.

Koska en ole ammattilainen vaan tuotan korkeintaan “hyvää harrastelijalaatua”, on korvauksen laadussa ja määrässä neuvotteluvaraa, kunhan keikan jälkeen viivan alle jää plusmerkkinen luku. Olen ajoittain vapaa myös ns. virka-aikaan, mutta leipätyö tulee tietty  ennen harrastusta eli kannattaa sopia asioista hyvissä ajoin!

Yleisesti ottaen en tee nauhoja ja nyörejä tai mitään muutakaan myyntiin, joskin olemassa olevien tuotosten hinnasta voidaan aina neuvotella. Jos haikailet esimerkiksi lautanauhaa, tiedän kyllä tekijöitä, mutta en siis itse ota tilaustöitä vastaan ainakaan tällä hetkellä.

Yhteystiedot

Mari Voipio
Ruskokuja 2 c
01620 Vantaa

lucet ( at ) lucet .  fi