Viitelöintikirjoja / Books on sprang

Viitelöintiin keskittyvät kirjat
Sprang books

Tietääkseni suomeksi ei ole julkaistu varsinaisia viitelöintikirjoja, ainakaan ihan vähään aikaan. Ruotsiksi sen sijaan on olemassa oivallinen 70-luvun opus, joka (tietty) on loppuunmyyty ja satunnaisesti saatavilla antikvaarisista kirjakaupoista, esim. antikvariat.net-verkkokaupasta kannattaa kurkata (ei yleensä maksa maltaita). Ainakin Ruotsissa sen voinee löytää myös isompien kirjastojen varaston nurkasta.
As far as I know, there aren’t any real sprang books in Finnish, at least nothing published within a reasonable frame of time. In Swedish there’s an excellent book from the 70’ies; the book is (of course) out of print, but occasionally available through antiquarian bookshops. At least in Sweden it might be found in the mustier corners of the bigger libraries or their storage rooms.

Abrahamsson, Tine: Språngning – pinnbandsspets. Den moderna handboken. Wahlström & Widstrand 1975.  ISBN 91-46-12877-8.

Huom! Kirja on alunpitäen tanskankielinen nimellä Sprang (Borgens Forlag, Kööpenhamina), ruotsiksi sen on erinomaisesti kääntänyt ja muokannut Inga-Lisa Petersson.
Note! The original Danish title of this book is  (by Borgens Forlag in Copenhagen), the excellent Swedish version is by Inga-Lisa Petersson.

 

Jos ruotsi ei suju, mutta englanti kelpaa, niin tarjontaa on vähän enemmän. Tätä suosittelen, jos haluaa opetella viitelöintiä alusta alkaen. Kirjassa on varsin selkeät kuvat ja saatavuus on kohtuullinen, lisäksi hinta-laatusuhde on erinomainen.
If  Swedish is out of question but English is ok, there’s a bit more to choose from. Here’s a book that I recommend for those who want to learn sprang. The book has quite clear graphics and it is still easily available, and I find that it is well worth its price.

Kliot, Jules: Sprang. Language & Techniques. Revised third edition. Lacis Publications 2002. ISBN 1-891656-46-5.

 Olen näköjään ostanut omani The Handweavers Studiosta Lontoosta ja maksanut siitä silloin joku vuosi sitten 10 puntaa (nykykurssilla luokkaa vajaat 12 euroa). Netistä tilattaessa kannattaa ehkä tilata suoraan julkaisijalta, 14 USD ei ole kuin noin 10 euroa ja kuluja sitten toinen mokoma päälle, niin kirja on kotipostilaatikossa (noin pienestä ei tule mitään ongelmia tullinkaan kanssa).
It seems that ‘ve bought mine at The Handweavers Studio in London and paid at that time, a few years back, 10 pounds sterling (at current exchange rate about 12 euros). If you live outside of UK, you can order it directly from Lacis at USD 14 (+ shipping and handling).


Jos palaa halusta tietää ihan kaiken viitelöinnin rakenteesta, tekniikasta ja historiasta (paitsi uusinta tutkimusta), niin kaikkien viitelöintikirjojen isä on Peter Collingwoodin tuotantoa. Tässä kohtaa on kuitenkin syytä varoittaa, että siitä kirjasta on tosi vaikea opetella viitelöimään ja minusta Collingwood tekee jotkut asiat paljon hankalammiksi kuin mitä ne oikeasti ovat [vrt. Collingwoodin vastaava lautanauhakirja, ihan sama juttu sielläkin]. Mutta jos pitää perusteellisesti selvittää, millä kaikilla tavoilla lankaa voi vääntää mutkalle viitelöintikehyksessä ja miten langan valinta vaikuttaa lopputulokseen ja mitä sillä sitten voi tehdä ja miten eri viitelöintitapoja voi yhdistellä jne. jne, niin tässä siihen kirja. Rikkana rokassa on sitten se, että kirjan saatavuus on huono ja siitä voi joutua pulittamaan kolminumeroisen summan vähintäänkin dollareina…. (Omani on ex-kirjastokirja jostain yhdysvaltalaisesta college-kirjastosta.)

If you want to know everything about the structure of sprang fabriques, of the history of sprang (except for newer research) and of the different techniques possible, The Book was written by Peter Collingwood. However, I have to warn you, that learning to do sprang based on this book is really difficult and in my opinion Collingwood makes some things harder than they really are [cf Collingwood’s tabletweaving book, same thing there]. But if you absolutely need to know in how many different ways you can do sprang in a frame, how the choice of yarn affects the result and how to finish your sprang and how to mix the different techniques etc. etc, then this is the book. What may help you to make a decision on whether to get it or something else is the fact that it has been out of print for ages and you may end up spending a 3-digit sum (at least in USD) to get it… (My copy originates from a college library in the US.)

Collingwood, Peter: The Techniques of Sprang. Plaiting on Stretched Threads. Watson-Guptill Publications 1974. ISBN 0-8230-5220-6.

 

On kaksi englanninkielistä viitelöintikirjaa, joita en (vielä) omista. Näistä toinen, “Sprang Unsprung” on 2010-luvun tapa lähestyä viitelöintiä ja antaa sille uusi elämä (ei perinteistä viitelöintiä haikaileville?), toinen taas on ohut perusvihkonen, mutta ilmeisesti ihan käyttökelpoinen.
There are two English sprang books that I do not own (yet). One is “Sprang Unsprang”, this millennium’s approach to sprang and giving it a new lease of life ((i.e. not for traditionalists?), the other one is a basic leaflet, but apparently useful at what it is.

James, Carol: Sprang Unsprung. ISBN 978-0-9784695-2-8

Beasly, Donya E: Sprang, a Twisted Little Art. Beginning Sprang. Sold by Spanish Peacock at USD 18.

Viitelöintiä sisältävät nauhakirjat
Other books that mention sprang

[Työn alla / Under construction]

Sprang, a Twisted Little Art

One Comment

 1. I am the author and publisher of Sprang Unsprung.
  Occasionally I ‘google’ my book title, to see what people are saying about it, and came upon your website.
  If you are still without this book, then, please send me your address. I would be happy to supply you with a copy.
  Sprang is such a lovely technique, it deserves much greater popularity. I really appreciate what you are doing on this website to make information available.
  Thank you,
  Carol James

Comments are closed.