Markkinoilla – At a fair

Elokuussa osallistuin elävöittäjänä Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoihin. Elävöittäminen tarkoitti tässä tapauksessa sitä, että asuin teltassani ja päivisin tein keskiaikaisia käsitöitä. Sää suosi tapahtumaa, aurinko helotti kirkkaalta taivaalta markkinoiden koko ajan.

In August I participated as reenactor in Hämeenlinna medieval fair. Reenacting meant in this case that I lived in my tent and during the days did medieval crafts. The weather was great, sun shining in cloudless skies throughout the event.

Telttani - My tent

Etualalla nauhanäytteitä täynnä oleva esittelypöytäni ja taustalla telttani. – In the foreground my table full of sample braids and in the background my tent.

Lauantaina tein monta metriä kelta-puna-mustaa neljän säikeen pyöreätä palmikkoa, joka tunnetaan englanniksi nimellä “whipcord”. Oikeastaan se pitäisi tehdä isoilla nypylöillä, mutta tässä tapauksessa käytän lankakeriä painona ja lankojen säilytykseen eli teen palmikkoa suoraan keriltä (ja luultavasti loppujen lopuksi niin paljon kuin kerältä tulee).

On Saturday I braided several meters of yellow-red-black whipcord, round 4 element braid. It should actually be braided with braiding bobbins (like lace bobbins, but a lot larger), but I use the balls of yarn as weight and thread storage, i.e. I make the braid directly from the balls of yarn (and eventually I’ll make as much as I get from these balls).

Pyöreää nelilettiä - Whipcord braid

Pyöreää nelilettiä – Whipcord braid

Lauantai-iltana yleisön lähdettyä tein loimen palmikoituun sukkanauhaan ja sunnuntaina sitten sain sukkanauhan palmikoitua alusta loppuun. Käyttämäni villalanka (Ohut-Pirkka) on sen verran ohutta, että käytin lankaa kaksinkertaisena. Palmikossa on 16 säiettä, 8 kumpaakin väriä. Valitsin keltaisen ja sinisen, koska ne ovat keskiaikavaakunani värit.

On Saturday evening, after the public had pretty much disappeared, I made a warp for a braided garter and on Sunday I had time to braid it fully in one go. The wool yarn I used (Ohut-Pirkka) is fairly thin, so I used double strands. This is a 16-element braid, 8 elements of each colour. I chose yellow and blue because those are the colours of my medieval heraldry.

Palmikoitu sukkanauha - Braided garter

Palmikoitu sukkanauha – Braided garter

Tämä sukkanauha oli jo käytössäkin vanhan (ylipitkän) samantyyppisen sukkanauhan kanssa. Nauhan rakenne on hyvin joustava, minkä ansiosta se soveltuu hyvin tähän tehtävään. Aion kyllä tehdä tälle parin, kun lankaakin on jäljellä ja muistan vielä loimen pituuden ja sitä rataa. Tällaista ei edes ole pakko saada valmiiksi yhdeltä istumalta, sen jatkaminen on aika helppoa, kun palmikon alun vain on saanut tehtyä.

This garter has already seen some use, I paired it with an old (overlong) similarly made garter. The structure of this braid is very flexible and thus it works especially well as a garter. I do intend to make a pair for this one as I have more yarn and I still remember the length of the warp and so on. This project is fairly easy to pick up after a break, so I don’t need to get it done at one go.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *