Uusia leluja – New toys

Myin Turun keskiaikamarkkinoilla viime viikonloppuna sekä kaikki varastossa olevat nyörihaarukat että vielä osan omistanikin. Tämän seurauksena “jouduin” shoppailemaan uusia ja ensimmäinen leluerä saapui neljässä päivässä Woodnwotnotsilta Englannista. Ne piti tietysti ottaa heti testattavaksi.

At Turku medieval market last weekend I sold all the lucets I had in stock and several of my own. Thus I “had to” go on a shopping spree to get new stock, and my first set of toys arrived in four days from Woodnwotnots from England. And of course I immediately put them to test.

IMG_6596

Vasemmalta oikealle kuvassa on varreton nyörihaarukka, neuleharppu ja nyörikiekko.
From left to right there’s a handleless lucet, a four-prong knitting loom and a braiding disk.

Nyörihaarukka on aika sopivan kokoinen käteeni ja vaikka sen mukana tulikin tikku silmukoiden nostamiseen, minun sormeni mahtuvat vielä hyvin sekaan. Vähän piti totutella haarukan kokoon ja malliin, mutta sen jälkeen syntynyt nyöri oli ihan esiintymiskelpoista.
The lucet is a fairly good match for my hand and even though it came with a pickup stick, I can work on it with my fingers. It took me some time to get used to the shape and size of this particular lucet, but after that I managed to make a cord of passable quality. 

IMG_6607

Uusi nyörihaarukka – My new lucet

 

Nyörilevy on 8-koloinen ja siten sopivin “fill the gap”-nauhalle, jossa on seitsemän lankaa ja yksi vapaa kolo. Koloon siirretaan aina lanka, joka sijaitsee kolmannessa kolossa vasemmalle tyhjästä laskien. Tätä toistetaan, aina lasketaan tyhjä kolosta kolmanteen ja siirretään sitä. Tätä nyöriä voi tehdä myös vaikka pahvista tehdyllä 8-koloisella levyllä, mutta puinen kestää tietysti paremmin.
The braiding disk has 8 slots and as such it is best suited for a fill the gap braid. This braid is made with seven threads, the eight slot is empty. The thread that is located in third to the left from the empty slot is moved to the empty slot. This is repeated, you always count to the third slot from the empty one and move that thread into the empty slot. You can work on this cord on a braiding disk made of cardboard, the wooden one is just more durable.

IMG_6601

Alkuasento – Starting position

IMG_6602

Oikean langan siirtäminen vapaaseen koloon – Moving the correct thread to the gap

IMG_6603

Valmiina seuraavaan siirtoon – Ready for the next move

Valmista nyöriä - Finished braid

Valmista nyöriä – Finished braid

 

Neuleharppu on sucker nyörihaarukalle ja lankarullanukelle, siinä syntyy neljän silmukan litteä neule. Saman voi tehdä myös sormilla, jolloin tekniikkaa kutsutaan sormineulonnaksi.
The knitting loom is related to the lucet and the knitting nelly (spool knitter), with it one creates a four-stitch flat knit. You can do the same on fingers and then the technique is called finger knitting.

IMG_6598

Ensin lanka silmukan yläpuolelle – The yarn goes above the stitch

IMG_6599

Silmukka nostetaan langan ja piikin ylitse – The stitch is lifted over the yarn and the peg

IMG_6600

Valmista (hyvin löysää) neulepintaa – Finished (very loose) knit fabric

Kuten kuvasta näkyy, tarvitaan tähän neuleharppuun paljon paksumpaa lankaa kuin testilankani, piikit ovat sen verran paksuja ja aika kaukana toisistaan. Paksulla langalla tehtynä telineellä saa hyvinkin aikaiseksi kapean kaulaliinan, vaikka minun hankinkin sen lähinnä demotarkoituksiin nyörihaarukoiden seuraksi.
As you can see, I need to use a lot thicker yarn with this knitting loom, the pegs are so thick and far from each other that my test yarn didn’t work that well. With bulky yarn one can make a narrow scarf on the loom, although I got it mainly as an addition to my collection of lucets and related implements.

One Comment

  1. Moi.
    Oletko sinä sattunut törmäämään neuleharpun/harppuneulonnan historiaan? Olen yrittänyt löytää siitä tietoa, mutta ne kirjoitetut lähtet jotka olen löytänyt ovat vain 60-luvulta, ja yhdessä mainittiin ainoastaan että tekniikka on ollut kauan käytössä useissa “sivistysmaissa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *