Hyväntekeväisyysprojekteja – Charity work

Minun on usein helpompi motivoitua tekemään jotakin muille kuin itselleni, joten osallistun käsityötaidoillani useampaankin hyväntekeväisyysprojektiin. Viime aikoina olen erityisesti heilutellut puikkoja, mutta tuli siinä ohessa tehtyä muutakin.

I can seldom motivate myself to make things for me “only”, so I’ve taken to sharing my craft skills with several different charity projects. Most recently I’ve knit a lot, but a few other things got finished on the side.

Sytomyssyt – Chemo caps

Sytomyssy on käsityöläisen lahja ihmiselle, joka menettää hiuksensa sytostaattihoidoissa. Myssyjä kerätään eri puolilla maata ja toimitetaan mm. keskussairaaloiden syöpä- ja naistentautien osastoille. Minunkin suvustani ja tuttavapiiristäni löytyy syövän sairastaneita, joten tämä keräys on lähellä sydäntäni. Lisäksi pipot ovat aika nopeaita neuloa, ja hyviä “matkaneuleita”.

A chemo cap is a crafter’s gift to a person whose lost his/her hair in chemo treatment (for cancer). There are chemo cap collections all over Finland and the collected caps are delivered among others at cancer wards in our university hospitals. There are cancer survivors in my family and among my acquaintances, so this project is close to my heart. I also find the caps quick to knit, and these projects are easy to take along.

"Tähdellinen"

“Tähdellinen”

TiiQ:n Tähdellinen on yksi suosikkimalleistani. Tässä siitä on tehty “miesten koko” neulomalla sakarat pari silmukkaa alkuperäistä leveämmiksi. Lanka on määrittelemättömän vihreänharmaata kierrätyslankaa, joko puuvilla tai todennäköisemmin bambupuuvillasekoitetta (joka kesti 40 asteen pesun vaurioitta).

Tähdellinen (“The Starry One”, also “A Needed One”) by TiiQ is one of my favourite patterns. Here I’ve made it into man’s size by knitting the star arms couple of stitches wider than in the original description. The yarn used is undefined pre-owned yarn, either cotton or – more likely – bamboo cotton blend (it survived a warm wash without problems).

IMG_6380

Huivihattuja – Scarf hats

Huivihattu on toinen suosikki, näitä olen neulonut ison pinoon. Huivihattu on oikeastaan hiuspanta, johon on yhdistetty huivi. Kaikki neulotaan kerralla lyhennetyin kerroksin, huivi kasvaa pannan keskeltä reunoja kohti. Koska alkuperäinen ohje on suunniteltu lapselle, jolla on tukkaa, olen muokannut ohjetta käyttäjäpalautteen pohjalta. Kuvan huiveista ensimmäinen ja kolmas on neulottu tasan Huivihattu sytomyssynä-ohjeeni mukaan; keskimmäisessä oli paksumpi lanka, joten loin alussa vain 75 silmukkaa (eli huiviosaa aloitettaessa neulotaan 35 s ja sitten huivin alku), muuten neuloin ihan samalla tavalla kuin perusohjeessakin. Kaikissa kuvan huivihatuissa on käytetty moniväristä neulelankaa, joten pääteltäväksi ei tullut ylimääräisiä langanpäitä, vaikka huivit ovatkin raidallisia.
Huom. Huivihattuun menee noin 70-80 grammaa lankaa.

The Scarf Hat is another favourite, I’ve knit a pile of these. It is like a hair band combined with a scarf. Everything is knit as one piece with “short rows”, the scarf grows from the middle outwards. Because the original pattern is for a child (with hair), I’ve tweaked the pattern a bit based on user feedback: I start with 85 stitches, knit the starting band a few rows wider (to better cover the nape of the neck), then knit the scarf a few rows wider (to better cover a bald head), usually to 5-6 stitches from the edge. The scarf hats in these photos are knit with self-striping yarn, so I got a colourful result without the pain of finishing gazillion ends.
Note. You need 70-80 grams of yarn for one scarf hat.

Huivihatun anatomiaa - Scarf Hat anatomy

Huivihatun anatomiaa – Scarf Hat anatomy

En tällä hetkellä voi toimia projektikoordinaattorina, mutta yritän omalla tavallani kannustaa muitakin käsityöläisiä osallistumaan tähän arvokkaaseen keräykseen. Koska pipoja neulottaessa täytyy usein merkitä esimerkiksi kerroksen aloituskohta tai joku lisäyskohta – kuten huivihatussa keskikohta – tarvitaan neulemerkkejä. Niitä syntyikin jämähelmilaatikosta ihan kiva pino jaettavaksi sytomyssyilijöille.

I’m currently not available for coordinating a chemo cap project, but I try to support the cause in my own way and to inspire others to participate. As cap knitting projects often demand a marker or two e.g. to mark end of row or increasing point – or the middle in a scarf hat -, stitch markers are needed. I went digging in the “singles” bead box and achieved a reasonable pile of stitch markers to be given to fellow cap knitters.

IMG_6378

Neulemerkkejä – Stitch markers

Eräs tuntemani yrittäjä kutsuu tällaisia “neulepuikkokarkeiksi”!

An enterpriser I know calls this type of items “candy for knitting needles”!

 Bookmark Challenge

Nordic Needle, joka lienee yksi maailman laajimmista kirjontatarvikkeiden kaupoista, järjestää joka vuosi kirjanmerkkikeräyksen. Kerätyt kirjanmerkit jaetaan paikallisille kouluille ja annetaan palkinnoksi lapsille, jotka ovat ahkeria lukemaan. Jos kirjanmerkin mukana on yhteystiedot, saattaa saada söpön kiitoskirjeen, ja lisäksi jokainen kirjanmerkin lähettänyt osallistuu Nordic Needlen lahjakortin arvontaan. Itse olin lapsena melkoinen lukutoukka, joten mielelläni kannustan lukemiseen – ja kirjanmerkit ovat hauskoja pikkutöitä muun puuhan lomassa.

Nordic Needle, one of the world’s largest embroidery supply stores, organizes a bookmark challenge every year. The collected bookmarks are given to the local schools and used as encouraging gifts to get students to read (more). If your contact information is attached to the bookmark, you may get a cute thank you letter, and some lucky bookmark makers also get a Nordic Needle gift certificate. I was an avid reader as a child, so I’m happy to introduce others to that pastime – and bookmarks are nice small projects amid bigger ones.

Virkattu ruusukirjanmerkki - Crochet rose bookmark

Virkattu ruusukirjanmerkki – Crochet rose bookmark

IMG_6373

Ensin oli virkattu ruusu. Sitten keksin, että jos ruusun perään tekee litteän palmikon, siitä saa nätin kirjanmerkin ja niin syntyi ruusukirjanmerkki. Lankana pätkävärjätty puuvillainen virkkauslanka.

First I had a crochet rose. Then I realized that if I add a flat plait to the base of the rose, it makes a pretty bookmark – and the rose bookmark was born. Space-dyed cotton crochet yarn.

IMG_6370Vähän ohimennen tein myös yhden keskiaikatyylisen kirjanmerkin iskunauhatekniikalla. Lankana on silkin tavalla kiiltävä viskoosineulelanka, palmikointimalli on 5-pohjukkainen “A Broad Lace”.

On the side I achieved a medieval style fingerloop braided bookmark. The yarn is silky viscose meant for knitting, the braiding patterns is the “Broad Lace of 5 loops”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *