MetaPosting

Olen viime aikoina ahkerasti opetellut käskemään kirjoitettuihin komentoihin ja kuvauksiin perustuvaa MetaPost-piirto-ohjelmaa. Sillä saa kaikki viivat just eikä melkein paikalleen, mutta humanistin aivot ovat välillä ihan solmussa ennen kuin kuvasta tulee sen näköinen kuin pitäisi.
Recently I’ve spent a lot of time learning to use MetaPost, a drawing program based on written commands and descriptions. It allows me to put everything exactly where I wanted it to be and not just thereabout – but I admit that quite often it has me knotted up, my non-programmer’s brain just can’t transfer a picture in my mind onto commands.

Solmuista puheenollen, tänään sain aikaiseksi kelttiläisen solmun, tämä solmutyyppi tunnetaan nykyisin nimellä “Josephine-solmu”, Napoleonin puolison mukaan (itse solmuaihe on sitten ainakin parituhatta vuotta vanhempi). MetaPost-koodin tälle löydät Celtic MetaPost-sivultani.
As knots were mentioned, here’s a Celtic knot I achieved today. This type of knot is known as Josephine Knot after Napoleon’s spouse (but the knot motif itself is at least a few thousand years older). The MetaPost code for this one is on my Celtic MetaPost page.

Josephine Knot Motif

 

Vaikka olen opiskelussa vasta aivan alkuvaiheessa, tulin luvanneeksi parillekin taholle kertovani MetaPostin perusteista. Pidän opettamisesta, mutta yleensä suostun koskemaan vain sellaisiin aiheisiin, joista tiedän mielestäni “tarpeeksi”; MetaPostin käyttö ei todellakaan kuulu tähän ryhmään. Yritänkin nyt opetella sietämään omaa epävarmuuttani, kuten myös sitä, että moni kuva on piirrettävissä usealla eri tavalla ja ne kaikki voivat olla ns. oikein.
Even though I’m just a beginner, I happened to promise to several people to teach MetaPost basics. I like teaching, but usually I only agree to teach subjects that I feel I master “properly”; using MetaPost is so not in this group of subjects. So now I’m trying to learn to live with my uncertainty. I also need to accept the fact that many pictures can be drawn in many different ways and all those solutions can be correct.

Demo (koordinaatiston käyttö / using coordinates)

Demo (koordinaatiston käyttö / using coordinates)

Tietenkin olen myös taas käyttänyt MetaPostia nauhojen suunnitteluun, sitä varten minä sen alunpitäen opettelinkin. Pirtanauhamallinnus on vähän sinnepäin, mutta nopeampi ja tarkempi kuin ruutupaperin käyttö.
The main reason for me to learn MetaPost in the first place was to use it to simulate and plan ribbons. My tape weaving/rigid heddle weaving simulation isn’t quite right yet, but definitely quicker and easier way than paper and pen.

rh_simulation_caid_landscape

Nauha/ribbon “Caid”

Lautanauhamallinnuksessakin olisi parantamisen varaan, mutta olen saanut aikaiseksi sellaisen suunnittelupohjan, jonka päälle nauhoja on aika helppo suunnitella. Nyt tilauksessa on helposti kudottavaa harmaa-musta-valkoista, joten tuli sitten suunniteltua muutama harmaasävykuva.
My tablet weaving simulation could do with a bit of fiddling, but I seem to have achieved a template that is relatively easy to use. Now I have an order of something black-white-gray, so I planned a few ribbons in grayscale for a change.

tw_TRM1
tw_TRM3 tw_TRM4 tw_TRM5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *