Lautanauhamalleja – Tablet weaving patterns

Esimerkki mallisivusta – Sample of a pattern page

Löysin laatikosta lautanauhaloimen, mutta sen mukana ei ollut mitään muistiinpanoja. Ilmeisesti olen luonut loimen opetusloimeksi, mutta sitä ei sitten tarvittukaan. Päätin käyttää loimen ja sitä varten piti sitten suunnitella malleja, joissa on 8 lankaa yhtä väriä, 12 lankaa toista väriä ja 20 lankaa kolmatta väriä, yhteensä 40 lankaa eli 10 nelireikäistä lautaa.
Taas kerran jäin koukkuun suunnitteluun ja vaikka neljäs malli (“D”) kelpasi loimeeni, suunnittelu jatkui ja vähän rönsyilikin. Klikkaa kuvaa saadaksesi mallin ja pujotusohjeen tulostettavassa pdf-muodossa. Vaihtoehtoisesti voit ladata koneellesi kaikki mallit yhdenä pdf-tiedostona.

I found an unused tabletweaving warp, without any notes or instructions. I assume I’ve warped it for teaching that didn’t happen, or something. I decided to use the nice wool warp and because of this I had to design patterns that use 8 threads of one colour, 12 of another and 20 of third; altogether 40 threads and thus 10 normal four-holed tablets.
Once again I was totally hooked on the designing and even though the fourth pattern (“D) was used for threading and weaving the warp, designing went on and branched out. Click any image to get the threading chart and the pattern for a braid as nicely printing  pdf. Alternatively, you can download all patterns as one single pdf file.

 

Nämä mallit on tehty MetaPost-kuvauskielellä ja ConTeXt-ladontamakroilla. En usko tuottaneeni mitään eritysen uniikkia, mutta olen luonut kaikki tässä olevat mallit itse alusta pitäen. Malleihin pätee sama kuin tähän sivustoonkin muutenkin eli mallisivuja saa käyttää muuttamattomina epäkaupallisiin tarkoituksiin kuten kouluopetuksessa.

I’ve drawn all patterns and charts with MetaPost and ConTeXt typesetting language. It is unlikely I’ve created something totally unique, but I did design every single one of these patterns by myself. The same licence applies as to everything else on this site: non-commercial use of the patterns is allowed as long as you don’t change anything, i.e. you may print these pdf pages for a school class.

 

Malli/Pattern A

 

Malli / Pattern B

 

Malli / Pattern C

C2

C3

C4

 

Malli/Pattern D

D2

D3

 

Malli/Pattern E

 

Malli/Pattern F

 

Malli/Pattern G

G2

 

Malli/Pattern H

H2

 

Malli/Pattern I

I2

 

Malli/Pattern J

 

Malli/Pattern K

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *