Vaihtelua väreillä – Varia(ga)tion

Olen kovasti ihastunut erilaisiin monivärisiin lankoihin, mutta en voi käyttää niitä keskiaikanauhoissani. Kun nyt olen vaihtelun vuoksi käynyt muissakin käsityötapahtumissa esittelemässä nauhatekniikoita, pääsin käyttämään näitä sateenkaaren väreissä loistavia lankoja.
I’m very taken by variagated and space-dyed yarns, but I cannot really use them for my medieval braids. Now that I’ve been to other types of craft events and markets, I finally got a reason to experiment with that part of my stash. 

Haarukkanyöriä – Lucet braid

Haarukkanyöri on tekniikkana erittäin sopiva lyhytpätkäisillekin langoille, koska sen kerros on vain kaksi silmukkaa pitkä ja näin jo parin sentin väriläiskä näkyy valmiissakin nyörissä eikä lopputuloksesta tule “levotonta” kuten joskus neuloessa tai virkattaessa.
Lucet is very suitable for all types of space-dyed/variagated yarns, because one row is just two stitches and thus even a 2 cm/one inch stretch of colour shows up distinctly in the finished braid and the result isn’t ‘resteless’ as happens sometimes when knitting or crocheting yarn with short colour changes.

Kirkkaammatkin värit käyvät – Brighter colours are ok, too.

 

Neuloen ja virkaten saa olla tarkempi, mutta onnistuin kuitenkin saamaan aikaiseksi muutaman edustuskelpoisen jämänöttösruusun, kumpikin on tehty yhdeltä kerältä moniväristä lankaa. Punainen oli helppo juttu, mutta valkopinkin kanssa jouduin ottamaan muutaman yrityksen ennen kuin silmukkamäärä meni sopivasti lankaan nähden…
When knitting and crocheting one has to be more careful, but in May I managed to achieve a few representable stash-busting roses. Each of these is one single piece of yarn. The red one was easy, the white-and-pink one took a few tries to get the sizing right…

 

 

Kevään ja kesän suuri hitti on kuitenkin ollut iskunauha osin tai kokonaan kirjavilla langoilla. Koska tekniikka on niin paljon monipuolisempi,  ei iskunauha aina ole ihan niin ennustettavaa kuin haarukkanyöri, joten seassa oli sutta ja sekundaa, mutta paljon myös iloisia yllätyksiä.
The big hit this spring and summer has been fingerloop braiding partly or entirely with variagated yarn and thread. Because there are so many different ways of doing fingerloop braiding, the results aren’t always as easily predicted as with lucet, so there were quite a few ‘budget class’ products, but also some very pleasant surprises.

Viiden pohjukan iskunauhaa – five loop braids

Kirjanmerkkinauhoja virkkaus- ja kirjontalangasta – Bookmark braids with crochet yarn and embroidery floss.

Jokainen näistä nauhoista on tehty yhdeltä ainoalta moniväriseltä kerältä – Each braid from a single skein of variagated yarn.

Yllä olevan kuvan nauhoista ylin on tehty kuudella pohjukalla silmukoita kiertämällä (twining) ja siksi se on pintarakenteeltaan eri tyyppinen kuin alemmat, erilaiset viiden pohjukan nyörit. Muistaakseni kahden ylimmän nauhan langat ovat samanmerkkisiä, vain eri lailla värjättyjä, mutta palmikointitapa tekee ison eron pintarakenteeseen.
Topmost in the photo above is a twined 6-loop braid (made like a Chevron Braid) and thus it has distinctly different texture compared with the others, various 5-loop braids. If I remember it correctly, the two top braids are of the same brand, just slightly different colourways, but the braiding pattern makes a big difference.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *