Markkinanauhaa – Fair Braids

Viime viikon lopulla vietin kolme kokonaista päivää Turun keskiaikamarkkinoilla haarukka- ja iskunauhaa esitellen ja haarukoita myyden. Oli siis poikkeuksellisesti tuntitolkulla aikaa tehdä nyöriä ja johan sitä syntyikin.
Last week I spent three full days at Medieval Turku, the biggest medieval event in Finland, demoing luceting and fingerloop braiding and selling lucets. So for once I had hours of time to just braid and the result is in the kind.

Kolmen päivän haarukkanyörisaldo – three days worth of luceting

Punaista perusnyöriä tein suurimman osan perjantaista ja puolet lauantaista ja sen pituus on 6 metriä. Näin ollen jostain perityllä puuvilla-viskoosikerällä oli vielä noin 60 metriä lankaa jäljellä, kun aloin pistää sitä mutkalle. Markkinoilla ei vauhti ole ihan parasta A-luokkaa 1 m/ tunti, joten olisikohan tuossa sitten noin 9 tunnin työ? Valkoisen pellavanyörin aloitin vasta sunnuntaina puoliltapäivin, sitä lienee vähän toista metriä (17 kierrosta varren ympärillä on noin 70 cm). Se oli myös vähän hitaampaa tehdä, pellava ei luista niin kivasti kuin sileämmät langat, vaikka tämä onkin tiukkakierteistä virkkauslankaa.
I used most of Friday fair and half of Saturday to lucet the 6 meter long red cord. Ergo, my old ball of cotton-viscose contained about 60 meters of  yarn before I started to work on it. At fairs I probably don’t reach the best speed, 1 meter per hour, so I guess that cord took 9 hours to lucet. The white linen cord I started Sunday noon, it’s now probably a bit over a meter long (17 rounds around the handle measures about 70 cm). It was slower to make as the linen isn’t quite as quick to work with than smoother threads, despite this being tightly spun crochet thread.

Sunnuntaina ehdin myös vihdoin tehdä taas pätkän helminyöriä malliksi, sitä kun aina kysytään; lanka ja helmijono ovat edelleen samoja kuin videoillani.
On Sunday I also found the time to start a new piece of beaded lucet to demonstrate the technique as it’s something people often ask about; the thread and the beads are still the same batch as on my beaded lucet videos.

Tekniikkani alkaa ilmeisesti olla kuosissaan, koska kädet ja ranteet kestivät tuntien nyöreilyn valittamatta. Puolentoista päivän jälkeen alkoi kuitenkin tympäistä sen verran, että piti haarukoinnin lomassa pykätä pari iskunauhaa.
My luceting technique seems to be pretty well honed by now, because my hands and wrists could deal with hours of luceting without any complaints. However, after a day and a half just luceting I started to get a bit bored, so I switched over to fingerloop braiding every once in a while.

Keskellä olevat kolme nauhaa ovat kaikki samaa tyyppiä, jossa silmukoita kierretään puoli kierrosta joka kerroksen jälkeen (twining). Silti niistä tuli ihan eri näköisiä:
The three braids in the middle are all of the same type, twining, where each loop is reversed, i.e. twisted once, after pass. Despite this, they look very different:

Molemmat kaksiväriset nauhat on tehty 8 pohjukan chevron braid-mallilla eli vinopolvekkeiksi, mutta ylin nauha on Novita Tennesseetä (paksuhko puuvilla) ja alin on puuvillahelmilankaa nro 8. Kuvissa on joka nauhasta ensin yläpuoli ja sitten alapuoli ja jälkimmäisestä tietää, etteivät nauhat voi olla palmikoituja ristikkonauhoja.
Keskimmäinen nauha on ensimmäinen tämänmallinen yksivärinen kokeiluni, lanka on 100% neulontasilkkiä ja pohjukoita oli vain 6, jolloin nauha on paljon nopeampi tehdä, kun ei tarvitse taiteilla kahta silmukaa yhdellä sormella missään vaiheissa. Tulos oli taas kerran täysi yllätys, jotenkin vielä silkin kiilto tuo erityisen hyvin esille näille kierrettyihin silmukoihin perustuvien nauhojen pintarakenteen. Yläpuolta voisi erehtyä luulemaan solmituksi (tyyliin ns. ystävännauha), mutta alapuoli kavaltaa, että kyse on jostakin muusta.

Both bicoloured braids follow exactly the instructions for a Chevron Braid. The uppermost braid is made with Novita Tennessee, a dk weight mercerized cotton knitting yarn, and the bottommost chevron is of cotton perlé nr 8. Each braid is displayed so that the upper side (when braiding) is on top and the underside is shown below it. It is the underside that shows these can’t be open-end braided ribbons.
The braid in the middle is the first twined braid I’ve ever made monocolour. Made with 100% silk for knitting, I only used 6 loops which substantially cuts down the time used for braiding as there’s no need to shuffle two loops on one finger at any point. The result was, again, a surprise, somehow the sheen of silk especially brings out the twined structure of the braid. The upper side could be mistaken for a knotted braid (e.g. “friendship braid”), but the underside reveals that a different technique was used.

 

Olin markkinoilla ensisijaisesti opettamassa haarukkanyörin tekoa, mutta kun sunnuntaiaamuna askartelin iskunyörien kanssa, tuli sitten ohimennen ohjattua sitäkin. Innokas ja taitava oppilas jätti ensimmäisen harjoitusnauhansa pöydälleni, koska siinä oli yksi (!) virhe, mutta otti toisen mukaansa. Tällaiset ovat aina hyvin palkitsevia hetkiä – onneksi tulin pakanneeksi myös iskunauhalangat tapahtumaan lähtiessäni!
I went to the event mainly to show and teach luceting, but when on Sunday morning I was fiddling with fingerloop braids, I half accidentally ended up teaching that, too. An eager and very talented student left her first practice braid on my table, because there is one (!) mistake, but went away with the second one. Moments like that are always very rewarding – I’m glad I ended up taking the fingerloop braiding kit to the event!

Oppilaan ensimmäinen nauha – A student’s first fingerloop braid.

3 thoughts on “Markkinanauhaa – Fair Braids

 1. Judith

  Moi! Kiitos taas että opetit minulle sunnuntaina turun keskiaikamarkkinoilla sen litteän iskunyörin tekemistä johon tuli kolmella värillä v-muotoinen kuviointi. Olen tosin unohtanut millä nimellä sinä sitä kutsuit.
  Tajusin vasta jälkikäteen että en esitellyt itseäni. Anteeksi. Äitini on kyllä opettanut minut paremmille tavoille.
  T Judith

  Reply
  1. mv Post author

   Judith, se oli varmaan se “polvekenauha” eli Chevron Braid. Samalla tekniikalla saa myös toisennäköisen nauhan: jos otat 3 pohjukkaa 2 väriä (yht. 6, siis) ja laitat värin per käsi, saat tavallaan vinoneliöistä muodostuvan nauhan nimeltä “Crosse Billit”.

   Eikä ole markkinoilla esittelyn kanssa niin tarkkaa, siellä on aina niin paljon vilinää. Kiva kun viihdyit ja halusit opetella!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *