Monihäntäisiä kirjanmerkkejä – Multistrand bookmarks

Tein Braids 2012-konferenssin edellä pystytettävään nåyttelyyn ehdolle neljä erilaista kirjanmerkkiä iskunauhatekniikalla, nyt kun olin jo harjoitellutkin serkkutytön lahjakirjanmerkillä. En vielä tiedä varmaksi, mutta ymmärtääkseni koko setti tulee näytille, eikä se nyt niin kovin paljon tilaa viekään.
I made for the Braids 2012 conference exhibition four different fingerloop braided bookmarks of the same type as the gift to my cousin. I don’t know yet for sure, but I think all four will be displayed, not that they take much space anyway.


Kaikki neljä kirjanmerkkiä on palmikoitu leveinä viiden pohjukan nauhoina (=Broad Lace of 5 Bows) eli pohjukka koukataan aina yhden ja vain yhden toisen pohjukan kautta, jolloin “väliin jätetyt” pohjukat muodostavat keskelle kaksinkertaisen ristikon. Paitsi että tämä tekniikka on yksi tavallisimmista ja nopeimmista, siitä syntyvä nauha soveltuu erittäin hyvin kirjanmerkeiksi.
All braids on these four bookmarks are of the broad lace type, e.g. the active loop is pulled through one and only one other loop, so the remaining or “untouched” loops form a double stranded cross in the middle. Not only is this one of the most common braid types as well as one of the quickest to be braided, the resulting tape is very suitable for use as a multi strand bookmark.

 


Tämä sininen filamenttisilkistä isketty kirjanmerkki on museokokoelmista tunnetun kirjanmerkin mallinen ja hyvin yksinkertainen, se koostuu viidestä samanlaisesta nauhasta, jotka on yläpäästään yhdistetty solmulla ja alhaalta viimeistelty myöskin solmimalla.
The blue bookmark is braided with filament silk and follows closely a known item. It is very simple, five identical braids that have been knotted together on top and finished off with knots at the bottom.

Alapään solmut tupsuineen – The knotted ends.

 

Seuraavat kaksi kirjanmerkkiä on tehty renessanssiajalta säilyneiden maalausten ja kirjallisten kuvausten perusteella ja olemassa olevien kirjanmerkkien piirteitä hyödyntäen, mutta juuri tällaisia ei tietääkseni ole vielä löytynyt.
The next two bookmarks are based on Renaissance paintings and text as well as existing bookmarks, but they are not copies of any bookmarks found this far.

Punainen silkkikirjanmerkki on niin kutsuttu “bar anchor bookmark”, jossa on yläpään ‘ankkurina’ ohut metallinen tanko. Kolme tuplapitusta nauhaa on taitettu kahtia langan/nyörin yli ja ommeltu kiinni pitolangan alta, joka sitten on kiinnitetty ankkuriin.
This red silk bookmark is a so called bar anchor bookmark where the anchor is a thin metal bar. Three double length braids are folded over a string and sewn together under the string that is then fastened to the anchor.

Päät on viimeistelty metallihelmin ja solmuin.
The ends are finished with metal beads and knots.

 

Pahoitteluni huonolaatuista kuvista, jotenkin valkoinen ja hopea eivät oikein olleet kuvattavissa juuri siinä valossa, eikä ollut aikaa odotella… Nappipäinen kirjanmerkki on pellavaista puolivalkaistua nypläyslankaa.
My apologies for the poor quality of these photos – somehow it wasn’t my day to photograph white and silver and I didn’t have time to wait for better conditions… The button anchor bookmark is braided with “half-bleached” bobbin lace linen.

 

Nauhat on tehty suoraan kiinni nappiin eli jokaisen nauhan viisi lankaa on pujotettu napin (oikeastaan helmen) alapuolen reikiin, taitettu kahtia ja solmittu yläpäästään lenkiksi iskunauhaa varten. Tällainen on aika tyypillistä löydetyissä keskiaikaisissa kirjanmerkeissä, joten halusin kokeilla, vaikka olihan se vähän työlästä…
The braids are braided straight onto the button, e.g. the five threads of each ribbon have been inserted and folded over the openings on the underside of the button (or rather, this one is a bead in reality), then knotted on top for braiding. This is fairly typical of the existing medieval bookmarks so I wanted to try this method, although I knew it could be quite a bit of work…

Alapäihin on pujotettu hopeanväriset metallihelmet painoksi ja koristeeksi. Käytettävyyttä ajatellen laitoin joka häntään erilaisen helmen, jotta olisi helpompi muistaa, mikä häntä merkitsee mitäkin kohtaa kirjassa. Tästä ei ole mitään tietoa, lähteeni ei paljon asiasta sano eivätkä maalauksetkaan oikein ole tarpeeksi tarkkoja tähän, joten punaisessa kirjanmerkissä on samanlaiset helmet ja tässä valkoisessa sitten erilaiset.
The ends have silvercoloured metal beads as weight and decoration. I thought that the bookmark might be more useful if each end is unique, making it easier to remember which tail marks what spot in the book. My sources don’t say anything about this and the paintings don’t really seem to help, so I made one bookmark of each type: on the red one all beads are identical, on this white one they are all different.

 

 

Neljäs kirjanmerkkini oli aivan moderni materiaaleiltaan, vaikkakin keskiaikainen malliltaan. Tein sen puuvillaisesta kirjontalangasta ja käytin akryylihemiä koristeena. Lanka on peräisin kahdesta eri pätkävärjätystä vyyhdistä, jotka olivat samaa sarjaa. Koska jokainen nauha on eri värinen, saatoin käyttää yhdenlaisia helmiä, jotka samalla jotenkin sitovat kokonaisuuden paremmin yhteen.

My fourth bookmark is a modern one inspired by the period examples. This one is braided with cotton embroidery floss and decorated with plastic beads. The variegated floss comes from two different but coordinated skeins and each tail of the bookmark is different, so I could use identical beads for finish, to bring everything together better.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *