Väriä haarukkanyöriin / Colourful luceting

Enimmäkseen teen vain yksiväristä haarukkanyöriä, koska tarvitsen sitä keskiaika- ja renessanssipukuihin. Kun olen viime aikoina esitellyt tekniikkaa muuallakin, innostuin kokeilemaan muitakin lankoja ja totesin, että pätkävärjätyt langat ovat ihan omiaan haarukkanyöriin!
Mostly I lucet monocolour cord, because I need it for medieval and Renaissance costuming. However, as I’ve lately had the chance to demonstrate the technique at other settings, that inspired me to widen my horizons and I found out that space-dyed threads work really well in lucet!

Uhrasin rakkaasta kirjontalankavarastostani DMC:n pätkävärjätyn helmilangan (vahvuus 5), jossa on todella lyhyet väriliu’ut ja jota siksi en luultavasti ikinä käyttäisi kirjontaan kuitenkin. Yksittäinen väripätkä on vain pari cm pitkä, kuten langan päistäkin ehkä näkyy:
I went to my dear embroidery thread storage and sacrificed a skein of space-dyed DMC cotton perlé nr 5, which has so short stretches of colour that I’d be unlikely to use it for embroidery anyway. Each individual colour is just about an inch long, as thread ends show:

Vyyhdissä oli 25 metriä lankaa ja siitä tuli valmista nyöriä tavallisessa suhteessa 1:10 eli noin 2,5 metriä. Luultavasti pätkäisen tämän kolmeen tai neljään osaan ja käytän pätkät riipusnyöreinä.
This was a 25 meter skein of thread and the finished cord length follows the normal rule 1:10, i.e. I got about 2.5 meters of lucet cord. I’ll probably cut this up into 3 or 4 parts and use those as pendant strings.

Kokeilin haarukkanyöriä myös epämääräisellä pätkävärjätyllä tekokuidulla/villasekoitteella, jossa vaaleat värijuoksut ovat noin 5-senttisiä, mustat sitten lyhyempiä:
I also tried my hand at an undefined space-dyed polyester/wool blend where the light colours are about 5 cm/2 inches long, the black ones were shorter:

Tätä oli vain 3 metriä, joten nyöriä on sitten vain sellaiset 30 cm eli tämä jää näytenauhaksi, varsinkin kun lankalaatu on vähän karhea.
I only had 3 meters of this yarn, so the cord is only about 30 cm / 12 inches long. Thus it’ll be added to my lucet samples, especially as the yarn feels a bit coarse.

 

Lopputulos: Pätkävärjätyt langat sopivat erinomaisesti kerroksittain kasvavaan haarukkanyöriin ja ovat helppo tapa saada aikaiseksi moniväristä haarukkanyöriä, kunhan lanka on ylipäänsä haarukkanyöriin sopivaa (suht kierteistä ja vedonkestävää). Haarukkanyöriin käyvät myös sellaiset “pikkupätkälangat”, jotka neulottaessa helposti näyttävät levottomilta tai kertyvät isoksi “lätäköiksi” väripintaan. Kokeile esimerkiksi monivärisiä puuvillaisia virkkauslankoja!

Ergo: Space-dyed yarns work well with lucet as it grows row by row, and this is an easy way to achieve colourful lucet cord, as long as the yarn is generally suitable for luceting (fairly hard spun/plied). In luceting one can also use such space-dyed yarns that look restless or make “pools” when knitted into larger areas. Try e.g. space-dyed/multicolor cotton crochet yarns!